Idegenvezetés - Különleges programok

A lehetőségek széles palettája vár minket ha Campániában kirándulni szeretnénk. Íme egy kis ízelitő abból, amelyet nyújt számunkra ez a csodálatos táj. Az alábbiakban program lehetőségeket találunk, de természetesen a programokat egyénileg alakítjuk ki, az igények szerint.

Félnapos programok (3 óra):

Nápoly  A San Gennaro dóm látogatása után, a Spaccanapoli megtekintése a Santa Chiara templommal, majd séta Piazza Plebiscitoig (Népszavazás tere) a Maschio Angioino (Új vár), a San Carlo színház, az Umberto Galleria és a Királyi palota érintésével.

Vezúv az autopályát elhagyva, a kis városokon keresztül , olajligetek és szőlők között, ahol a Vezúv leghíresebb borát a Lacrima Chrysti-t termelik, érkezünk a Nemzeti parkba, majd  1100 méter magasba. Innen már csak gyalogosan tudunk a csúcsra az 1277 méter magas kráterig eljutni.

Pompei A 66 ha-s romterületet felfedezni napok szükségesek. A félnapos túra során érdemes, a Fórumot, a Basilicát, a piacot,az egyik fürdőt, a Faun házát, a pékséget, a bordélyházat, a színházakat, a gladiátor kaszárnyát felkeresni. Természetesen utunk során találkozunk gipszöntvényekkel, de ha valaki a híres családot keresi, annak el kell látogatni a Menekülők kertjébe. Ha még marad időnk, és főleg energiánk a hosszú séta után érdemes ellátogatni a falakon kívül található Villa dei Misteri-be is.

Herculaneum A romváros területére érve, alattunk azonnal feltárul az egész romváros, és mire lesétálunk az utcák szintjére, már jól tudunk tájékozódni az ókori település utcáin. A vulkáni iszap által elontott  majd feltárt utcákon  és házak között sétálva  láthatunk fórumot, fürdőt, palestrát, és épségben maradt házakat, termopóliumokat.

Solfatara  séta a Forum Vulcaninak is nevezett helyen, amely az antik világnak a nevezetessége volt, és az istenek kovácsának Vulcanusnak a tüzét látták benne. Itt a vulkáni utóműködés valamennyi látható jelenségét megtekinthetjük. Jelen vannak a fumarolák, amely a 100 foknál forróbb kilövellést, a mofeták a szénsavas ásványvizes forrásokat, és a vulcanettok a 100 foknál valamivel alacsonyabb hőfokú iszap bugyborékolását jelentik.

Caserta  látogatás a királyi palota (Reggia di Caserta), a nápolyi Bourbon királyok egykori rezidenciájában. Pompájával, méreteivel és a hozzátartozó kertekkel a versailles-i, madridi és szentpétervári paloták mellett az egyik legnagyobb és legimpozánsabb királyi palota Európában. A palotát 1996-ben a Vanvitelli-vízvezetékkel és a casertai San Leucióval (regi selyemgyár) közösen felvették az Unesco Világörökség listájára. 

Paestum Séta a Posszeidon a tenger istenről elnevezett romvárosban. Az archaikus görög művészet kiemelkedő dór templomainak (Basilica, Neptun-templom, Ceres-templom), valamint az ókori római résznek a megtekintése. Látogatás a paestumi Nemzeti Múzeumban, amely a romterületen megtalált görög és római civilizáció falfestészetének, szobrászatának, és kerámia alkotásainak a gyűjteménye. Itt található a Tomba del tuffatore (az Ugro sírja) falfestménysorozata, amely az egyik jelképévé vált a városnak.

A fél napos programokat természetesen lehet kombinálni, és egész napossá kiegészíteni, sőt van lehetőség hosszú napot is tervezni, amelybe borkóstolót a Vezúv lejtőjén vagy mozzarella sajt gyártó gazdaság megtekintése is lehetséges.

Egész napos programok (6 óra):

Capri  Nápoly vagy Sorrento kikötőjéből  induló hajókkal átjutás a szigetre, a Marina Grande kikötőbe. Innen lehetőség nyílik hajós kirándulásra, ahol megcsodálhatjuk a Faraglioni sziklákat, amely Caprinak a jelképei valamint az útközben betekinthetünk a szigetet szegélyező kis barlangokba. (Fehér, Smaragd, Korall, Kis Kék). A kikötőből indulnak hajók a Kék Barlanghoz is, amely a másik jelképe Caprinak. A hajós kirándulás után helyi buszok segítségével ellátogatunk a sziget két városába: Capriba ( séta a belvárosban, az Augusztus kert panorámája megtekintése a Via Krupp-al együtt) és Anacapriba ( Axel Munthe villája, libegőzés a Monte Solarora a sziget legmagasabb pontjára, limoncello kóstoló).

Amalfi partszakasz Sorrento írányából indulva érkezünk a “csak” Isteni partszakaszként emlegetett, 1997 óta a világörökség részét képező útvonalra. A partszakasz a legszebb olasz vidékek közé tartozik, amely már feltűnt a görögöknek ès a rómaiaknak. A városkák, a hegyoldalba épült színes és fehér házak sokaságát jelenti, amelyek szinte világítanak a hegyoldalban, a leszakadt sziklafalak mellett. Látnivalói Positano, Smaragd barlang, Amalfi a Szent András dómmal és Ravello a Villa Rufoloval.